O le auala lea na faasaoina ai e le malosi o le la le $29 piliona o Europa i lenei taumafanafana

O le auala lea na faasaoina ai e le malosi o le la le $29 piliona o Europa i lenei taumafanafana

O le malosi o le la o loʻo fesoasoani i Europa e faʻatautaia ai se faʻalavelave malosi o "tulaga e leʻi tupu muamua" ma faʻasaoina le faitau piliona o Euro i le aloese mai le faʻaulufaleina mai o kesi, o se lipoti fou ua maua.

Faʻamaumau le gaosiga o le malosi o le la i le Iuni a Europa i lenei taumafanafana na fesoasoani i le 27-atunuu faʻapipiʻi faʻasaoina pe tusa ma le $ 29 piliona i faʻaulufaleina mai o kesi, e tusa ai ma le Ember, o se tane mafaufau malosi.

Faatasi ai ma le osofaʻiga a Rusia i Iukureini ua matua lamatia ai sapalai kesi i Europa, ma le kesi ma le eletise tau i luga o faamaumauga maualuga, o fuainumera o loʻo faʻaalia ai le taua tele o le malosi o le la o se vaega o le faʻafefiloi o malosiaga a Europa, fai mai le faʻalapotopotoga.

Fa'amaumauga fou ole malosi ole la ile Europa

O le au'ili'iliga a Ember i fa'amaumauga o le fa'atupuina o le eletise i masina ta'itasi o lo'o fa'aalia ai se fa'amaumauga e 12.2% o le fa'afefiloiga eletise a le EU na maua mai le malosi o le la i le va o Me ma Aukuso i lenei tausaga.

E sili atu le eletise mai le matagi (11.7%) ma le vai (11%) ma e le mamao ma le 16.5% o le eletise e maua mai le koale.

O loʻo taumafai faʻanatinati Europa e faʻamutaina lona faʻalagolago i le kesi a Rusia ma o faʻamaumauga o loʻo faʻaalia ai le sola e mafai ona fesoasoani i lenei mea.

"O megawatt uma o le malosi e gaosia e le la ma mea faʻafouina e itiiti ifo le suauu tatou te manaʻomia mai Rusia," o le tala lea a Dries Acke, faatonu o faiga faʻavae i SolarPower Europe, i le lipoti a Ember.

E $29 piliona e faasaoina e le la mo Europa

O le faamaumauga 99.4 terawatt itula na gaosia e le EU i le eletise la i lenei taumafanafana o lona uiga e le manaʻomia le faʻatauina o le 20 piliona kupita mita o le kesi.

Faʻavae i le averesi o tau o le kesi i aso taʻitasi mai ia Me ia Aukuso, e tutusa ma le toeitiiti $ 29 piliona i tau o le kesi aloese, e faʻatatau e Ember.

O lo'o talepeina e Europa fa'amaumauga fou a le la i tausaga ta'itasi a'o fausia fale eletise fou.

O le fa'amaumauga a le la i lenei taumafanafana e 28% i luma atu o le 77.7 terawatt itula na fa'atupuina i le taumafanafana talu ai, ina ua fausia e le la le 9.4% o le fa'afefiloiga malosi a le EU.

Ua fa'asaoina e le EU le lata i le isi $6 piliona i tau o le kesi 'alo'ese ona o lenei fa'atupulaia o le malosi o le la i le va o le tausaga talu ai ma le tausaga nei.

Ua si'itia le tau o kesi i Europa

O tau o le kesi i Europa na oʻo i se taimi fou maualuga i luga o le taumafanafana ma o le tau mo lenei taumalulu o loʻo iva taimi sili atu nai lo le taimi nei i le tausaga talu ai, lipotia Ember.

O lenei tulaga o le "siitia o tau" ua faamoemoe e faaauau mo le tele o tausaga ona o le le mautonu i le taua i Iukureini ma le "auupega" a Rusia o le sapalai kesi, o le tala lea a Ember.

Ina ia fa'atumauina le fa'atuputeleina o le la e avea o se isi fa'apogai o le malosi, e fa'afetaui ai fa'amoemoega o le tau ma fa'amautu sapalai malosi, e mana'omia e le EU le tele o mea e fai.

Ua fautuaina e Ember le fa'aitiitiga o pa puipui e mafai ona taofia ai le atina'eina o la'au fou o le la.E tatau fo'i ona ta'avale vave la'au la'au ma fa'asili tupe.

E mana'omia e Europa le fa'atuputeleina o le malosi o le la e oo atu i le iva taimi i le 2035 ina ia mafai ai ona fa'aitiitia ana kasa kasa i le leai, e fa'atatau e Ember.

 tau kesi EU

O atunu'u o le EU na fa'amauina fa'amaumauga fou o le la

O Eleni, Romania, Estonia, Potukale ma Peleseuma o loʻo i totonu o le 18 EU atunuu na faʻamauina faʻamaumauga fou i le vaitau o le taumafanafana mo le vaega o le eletise na latou gaosia mai le malosi o le la.

E sefulu atunuu o le EU ua gaosia nei a itiiti ifo ma le 10% o latou eletise mai le la.O Netherlands, Siamani ma Sepania o le EU e sili ona fa'aogaina le la, e maua ai le 22.7%, 19.3% ma le 16.7% o latou eletise mai le la.

Ua vaaia e Polani le maualuga tele o le gaosiga o le la talu mai le 2018 o le 26 taimi, o le tala lea a Ember.O Finelani ma Hanikeri ua fa'alima fa'atuputeleina ma ua fa'afaina e Lithuania ma Netherlands le eletise e maua mai le malosi o le la.

 Malosiaga o le la


Taimi meli: Oke-28-2022