Ma'a Sili Fou mo Ta'avale Fa'aeletise e Mafai Ona Tatalia Tete'e Teve: Saienitisi

Ma'a Sili Fou mo Ta'avale Fa'aeletise e Mafai Ona Tatalia Tete'e Teve: Saienitisi

O se ituaiga fou omaa mo taavale eletisee mafai ona ola umi i le vevela vevela ma le malulu, e tusa ai ma se suʻesuʻega talu ai nei.

 

Fai mai saienitisi, o maa e mafai ai e EV ona feoai mamao i luga o le tau e tasi i le malulu - ma o le a faʻaitiitia ai le vevela i le vevela o le tau.

 

Ole mea lea ole a fa'aitiitia ai le fa'atupuina o totogi mo ta'avale EV fa'apea fo'i le tu'uina atu olemaase olaga umi.

Na faia e le au su'esu'e a Amerika se vaila'au fou e sili atu ona tete'e i kemikolo i le vevela tele ma fa'aopoopo i maa lithium maualuga.

 

"E te manaʻomia le faʻaogaina o le vevela maualuga i nofoaga e mafai ona oʻo atu ai le vevela i le tolu numera ma atili ai le vevela o auala," o le tala lea a le tusitala sinia Polofesa Zheng Chen o le Iunivesite o Kalefonia-San Diego.

“I taavale eletise, o pusa maa e masani lava i lalo o le fola, latalata i nei auala vevela.E fa'apea fo'i, e fa'amafanafanaina ma'a ona o le fa'aogaina o lo'o iai i le taimi o le fa'agaioiga.

 

"Afai e le mafai e maʻa ona faʻafeiloaʻi lenei mafanafana i le maualuga o le vevela, o le a vave ona faʻaleagaina a latou gaioiga."

I se pepa na lomia i le Aso Gafua i le tusi talaaga Proceedings of the National Academy of Sciences, o loʻo faʻamatalaina e le au suʻesuʻe pe faʻafefea i suʻega, o maa na tausia le 87.5 pasene ma le 115.9 pasene o lo latou malosi malosi i -40 Celsius (-104 Fahrenheit) ma le 50 Celsius (122 Fahrenheit). ) ta'itasi.

Sa i ai foi le maualuga o le Coulombic o le 98.2 pasene ma le 98.7 pasene, o lona uiga e mafai e maa ona alu i le tele o taamilosaga aʻo leʻi taofia le galue.

 

E mafua lenei mea i se electrolyte e faia i le masima lithium ma le dibutyl ether, o se vai e leai ni lanu e faʻaaogaina i nisi o gaosiga e pei o vailaʻau ma vailaau faʻasaina.

 

E fesoasoani le Dibutyl ether ona o ona molelaula e le taʻalo polo i le lithium ions faigofie a o taʻavale le maa ma faʻaleleia lona faʻatinoga i lalo-zero vevela.

 

E le gata i lea, o le dibutyl ether e mafai ona faigofie ona faʻafefeina le vevela ile 141 Celsius (285.8 Fahrenheit) o ​​lona uiga e tumau le suavai ile vevela maualuga.

O le a le mea e faʻapitoa ai lenei electrolyte e mafai ona faʻaaogaina i se maa lithium-sulfur, lea e mafai ona toe faʻaaogaina ma o loʻo i ai se anode e faia i le lithium ma se cathode e faia i le sulfur.

 

Anodes ma cathodes o vaega ia o le maa e ui atu ai le eletise eletise.

O maa Lithium-sulfur o se laasaga taua tele i maa EV aua e mafai ona latou teuina i le lua taimi sili atu le malosi i le kilokalama nai lo maa lithium-ion o iai nei.

 

E mafai ona fa'aluaina le tele o EV e aunoa ma le fa'ateleina o le mamafa o lemaateu a'o fa'aitiitia tau.

 

E sili atu foi le tele o le sulfur ma mafua ai le itiiti ifo o le siosiomaga ma tagata mafatia i le puna nai lo cobalt, lea e faʻaaogaina i cathodes maʻa lithium-ion masani.

E masani lava, o lo'o i ai se fa'afitauli i ma'a lithium-sulfur - o le sulfur cathodes e matua'i fa'agaoioia e fa'amavae pe a ta'e le ma'a ma e sili atu le leaga i le maualuga o le vevela.

 

Ma o anodes u'amea lithium e mafai ona fausia ni fausaga pei o nila e ta'ua o dendrites e mafai ona tuia vaega o le maa ona e pu'upu'u.

 

O le i'uga, o nei ma'a e na'o le sefulu o ta'amilosaga.

O le dibutyl ether electrolyte na fausia e le UC-San Diego team e faʻaleleia nei faʻafitauli, e oʻo lava i le vevela vevela.

 

O maa na latou fa'ata'ita'iina e umi atu le uila e ola ai nai lo le ma'a lithium-sulfur masani.

 

"Afai e te manaʻo i se maʻa e maualuga le malosi, e masani ona e manaʻomia le faʻaaogaina o kemisi faigata tele," o le tala lea a Chen.

"O le maualuga o le malosi o lona uiga o le tele o gaioiga o loʻo tutupu, o lona uiga e itiiti le mautu, sili atu le faʻaleagaina.

 

"O le faia o se maa malosi maualuga e mautu o se galuega faigata lava ia - o le taumafai e faia lenei mea e ala i le lautele o le vevela e sili atu ona faigata.

 

"O le matou electrolyte e fesoasoani e faʻaleleia uma le itu cathode ma le anode itu aʻo tuʻuina atu le maualuga o le amio ma le faʻamautuina o fesoʻotaʻiga."

Sa fa'ainisinia fo'i e le 'au le sulfur cathode ina ia fa'amautu e ala i le fa'apipi'iina i se polymer.O le mea lea e taofia ai le tele o le sulfur mai le solo i totonu o le electrolyte.

 

O isi la'asaga e aofia ai le fa'asiliina o le kemisi o le ma'a ina ia fa'agaoioi i le maualuga o le vevela ma fa'alautele atili ai le ola ta'amilosaga.

Ma'a e toe fa'aaogaina

 


Taimi meli: Iul-05-2022